Hengekøyeferie i Fredrikstad og på Hvaler - en liten guide
Hengekøya er i vinden, og sesongen i gang for fullt. På høy tid å komme med ei litta “hengekøyeguide”, både for friluftsnewbies og mer drevne campere. Kanskje du bare ønsker tips om fine steder for køyetid i ferien?
Hengekøyeguiden er laget av Siw Amina Bech som har bloggen Hengehjerte. Les mer om Siw nederst i artikkelen.
Bare det å kunne pakke en sekk, og dra på oppdagelsesturer i marka eller langs kysten, sette seg ned, tenne bål (vel og merke under bålsesongen) og kose seg med mat i vår vakre natur er expérience de luxe. Friluftsloven gir allmenheten rett til å campe i utmark i inntil 2 døgn og minst 150 m fra hus/hytte. Det kan imidlertid være lokale regler man må ta hensyn til også, som for eksempel i vernede områder. Som regel er slike områder skiltet, men det er en fordel å være forberedt.
Tips om steder for køyenetter
I skjærgårdsriket Fredrikstad og Hvaler er det flust av flotte steder for deg og din hengekøye, avhengig av om du vil gå langt eller kort, eller hva slags fasciliteter du måtte ha behov for. På Hvaler finnes for eksempel to tilrettelagte områder, hvor du blant annet har tilgang til sanitæranlegg med dusj og WC: på Storesand/Kirkøy, og Stuevika/Søndre Sandøy. Her er det imidlertid kun tillatt å overnatte på angitte plasser, mot avgift i sesongen.
- Storesand er et lite paradis, med en særegen botanikk som inkluderer sårbare, rødlistede arter. Bare det å bevege seg gjennom skogen er en opplevelse i seg selv, med krokete trær som krøller seg over landskapet. Storesand er rett og slett en liten honningkrukke av trolsk stemning og botanisk mangfold – og nettopp derfor er det restriksjoner på hvor man får henge. Du kan bestille plass her.
- Søndre Sandøy ligger idyllisk til på Hvaler i sydøst, og er den av øyene som ligger nærmest Sveriges fastland. På Stuevika er det imidlertid begrenset med plasser, så det er viktig å bestille på forhånd.
- Men - det er flere muligheter på Søndre. Sjekk ut Lervik for eksempel, hvor den gamle campingplassen lå. Et fint sted om man ønsker å være litt mer i fred. Her er det friluftsloven som gjelder; ingen utedo eller andre fasciliteter, så tenk på hva du må ha med for å forlate plassen som den var da du kom.
Her kan du henge fritt
Hvaler:
- Døvika. Fra parkeringsplassen på Skipstadsand, er det en ca. 10 minutters rusletur på grusvei mellom et hytteområde, før man kommer til en sti som leder frem til stranda. Her er det flust av trær å dingle mellom. Stedet har utedo.
-
Merk at på Ørekroken på Kirkøy er overnatting nå forbudt. Oppslag av telt og hengekøye eller andre former for overnatting i Ørekroken friluftsområde er ikke lov. All bruk av åpen ild og engangsgriller er også forbudt hele året.
- Hva med øyhopping? Noen tips her. Det er tillatt å henge i nasjonalparken, men det er forbud på deler av Akerøy, Vesleøy og Heia (sone C i vernekartet). På Herføl er Grønnbauen og Kaffebukta regulert for dagsturister. Utover det gjelder stort sett friluftsloven.
Kråkerøy:
- Randholmen. Et fint turområde med bading fra svaberg
- Eller hva med en hylle med utsikt mot byen?
Torsnes:
- Torsnes har en over 3 mil lang kystlinje, og her ligger hengeplassene som perler på en snor. Du kan jo blant annet velge Langvikkilen som utgangspunkt, og bare gå mot Stuestall. Fra hovedveien/Langvik er det ca 700 meter å gå, før du kommer til en skogsti. På oppdagelsesferd her er det lett å finne en idyllisk plass, hvor du kan få være helt i fred. Sjekk ut Askedalstangen og Brakkebaug for eksempel. Husk bare på å ta med det du trenger for å forlate plassen like idyllisk.
Onsøy:
- Trekker frem Blåsopp her. En nydelig topp med helt fantastisk utsikt: et panorama ut over Onsøyskjærgården, fra Strømtangen Fyr til Hankø. På klarværsdager ser man også Færder Fyr.
Fra Slevik brygge er det en fin, kort rusletur gjennom skogen, på blåmerket løype. Ingen utedo, men benk og bålplass. Vanskelig med hengeplass på kanten, men flere muligheter for spektakulær natt.
Grupper på Facebook
For flere tips anbefaler jeg deg å sjekke ut følgende grupper på Facebook: Livet i hengekøye - hvor du kan få svar på det meste, og Turer i Viken, som deler supre tips om steder å besøke - med rutebeskrivelse og fine bilder.
Mat på tur
Å planlegge mat til hengeturen er ikke alltid like lett. Man bør gjerne tenke på vekt, hvor lang tid det vil ta å tilberede, vær og temperatur. Den enkleste løsningen er å kjøpe ferdig turmat, men det blir dyrt i lengden - og noe av sjarmen er jo å kokkelere selv. Eventyrgutten er artig å følge når det gjelder mat på tur. Der finner man mange gode tips!
Noen eksempler på enkel turmat:
- Melmix til f.eks. pannekaker, pinnebrød, sveler og vafler. Man tilsetter så kun vann og evt. smør.
- Ferdig pizzadeig for pizzaboller eller kanelsnurrer.
- Havregryn m/ melkepulver og tilbehør. Tilbehør gjør stor forskjell på en ellers ganske kjedelig grøt. Kanskje du finne bær i området rundt?
- Selv er jeg glad i Shaksuka. Da kan man kutte og blande ingrediensene hjemme, pakke i zip-pose, ta med egg, 1 boks hermetiske tomater, og steke på primus ute. Dette er imidlertid mat for kortere turer, ikke langtur hvor man må tenke vekt.
Noen tips til utstyr:
Å sove i køye langs kysten, kan være kjøligere enn å sove i marka, så bruk sovepose som er litt varmere enn du tror du trenger, eventuelt ullundertøy for kjøligere sommernetter. Husk myggnetting om du skal sove ved vann eller myrområde, så du ikke blir spist opp av skævvens flyvende beboere.
Er det utrygt for regn, tar du selvfølgelig med en tarp. Ta gjerne med deg ekstra tau for oppheng også. Det er ikke alltid det holder med standard-opphenget. Dersom man skal til et ukjent sted, er det greit å være helt sikker på at man har nok av tau slik at man får hengt opp køya. Selv foretrekker jeg trevennlige stropper, men uansett hva slags oppheng du har så unngå for all del å hogge spor i trærne. Det er totalt unødvendig. Og husk: sporløs ferdsel! Forlat hengekøyeplassen slik som den var når du kom. Vi må ta vare på naturen, slik at naturen kan ta vare på oss.
Om du trenger tips til pakking, er min pakkeliste her.
Noen nyttige linker
- Bålforbud: I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Les om hva dette innebærer her; https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2021/balforbud-fra-15.-april/
- Allemannsretten: https://lovdata.no/artikkel/allemannsretten__rett_til_fri_ferdsel_og_opphold/1948
- Friluftsloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1957-06-28-16
Tekst og bilder: Siw Amina Bech
Hei jeg heter Siw! En fin dag for meg inneholder gjerne en tursekk, og kanskje en penn. Jeg liker å skrive litt underveis.
Min interesse for friluftsliv startet relativt sent i livet, faktisk i det koronatiltakene endret hverdagen. Friluftsliv og blogging ble en slags hverdagsflukt – men også en befrielse. I dag tenker jeg at friluftsliv er å komme bort – men også å komme til noe. Det å kunne bruke kroppen til turer gjennom vill og vakker natur, er undervurdert i et travelt samfunn.
Håper vi ses en gang! Under et tre, ved kysten, eller i marka...