Bærekraft og miljø
Bærekraftig reiselivsutvikling i Fredrikstad og Hvaler.
En av de viktigste arbeidsområdene for Visit Fredrikstad og Hvaler er å jobbe med et bærekraftig reiseliv.
Bærekraftig reisemål
Å jobbe med bærekraftutfordringer i reiselivet krever et øye både på helheten og detaljene på et reisemål. En av måtene vi jobber med dette på er via merkeordningen «Bærekraftig reisemål».
Merkeordningen, som er utviklet av Innovasjon Norge, er både en sertifisering og en strukturert arbeidsprosess. Det er viktig å merke seg at ordningen ikke innebærer at reisemålet er hundre prosent bærekraftig, men er et verktøy for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og systematisk med bærekraftig utvikling av reiselivet.
Visit Fredrikstad og Hvaler, i samarbeid med Fredrikstad kommune, startet prosjektet Bærekraftig reisemål mot slutten av 2022 og målet er å oppnå «Merket for Bærekraftig reisemål» i løpet av 2. kvartal 2025.
Les mer om merkeordningen Bærekraftig reisemål.
Miljøfyrtårn
Visit Fredrikstad & Hvaler jobber med å redusere våre klimagassutslipp og vårt negative fotavtrykk. Derfor ble vi Miljøfyrtårn-sertifisert i 2021 og igjen i 2025.
Som bedrift har vi tydelige retningslinjer for innkjøp og reise. I våre lokaler jobber vi for å redusere vårt energiforbruk, vi resirkulerer avfall og gjenbruker utstyr.
Vi inspirerer våre gjester til å ta bærekraftige når de besøker Fredrikstad og Hvaler, gjennom informasjon på nettsider og i sosiale medier. Vi tilbyr verktøy og kurs innen bærekraft for våre partnere og bidrar til at flere av destinasjonens reiselivsbedrifter blir sertifisert.
Rapporter:
Fyrtårnsverksted
Det har i Fredrikstad i flere år vært et samarbeid mellom fagfeltene Innovasjon, Miljø og Reiseliv representert av organisasjonene Lei en Biolog, Kystlotteriet/Miljøstiftelsen Elv & Hav, Høgskolen i Østfold v/Innovasjon og Prosjektledelse (IPL) og Visit Fredrikstad og Hvaler.
Gjennom dette samarbeidet har det sprunget ut flere konkrete aktiviteter; Sommertoktet retter seg mot publikum, og i første rekke barn, Fyrtårnsverkstedet retter seg mot fagmiljøene og skoler. Her møtes aktører innen reiseliv, innovasjon og miljøvern på Strømtangen fyr, for å finne de beste løsningene for fremtiden.
Samarbeidspartnerne benytter uken til å samle aktuelle deltagere, og sette sine saker på agendaen. Dette er en konferanse snudd på hodet, langt vekk fra power point og hotellbuffet. Det er pausene som er viktigst. Det er da samtalene og kunnskapsutvekslingen skjer. Hvert år fødes nye samarbeid og prosjekter over frokosten på fyret.
Har du spørsmål angående vårt arbeid med bærekraftig reiseliv, ta kontakt med Liv Skjelbred [email protected]