Hopp til hovedinnhold eller footer
Til forsiden

Øyhopping - alt på en dag?

Denne artikkelen er basert på en gammel rutetabell og er ikke lenger gyldig. Oppdatering kommer.

I utgangspunktet er det litt ambisiøst å rekke over alle de østre øyene på en dag. Men, står man tidlig opp og planlegger godt er det mulig å rekke over mye i løpet av en lang dag.

Vi bruker følgende rutetabell:

Sted

Avgang

Sted

Ankomst

Skjærhalden

09:05

Herføl

09:20

Herføl

13:55

Nedgården

14:05

Nedgården

17:00

Nordre

17:10

Makø

19:40

Skjærhalden

20:10

Herføl - turen starter 09.05 fra Skjærhalden

Vi går ombord på bilferga, MF Hvalerferga II, som benyttes på avgangen klokka 09:05 fra Skjærhalden.  Et kvarters båttur og vi går iland på Herføl. Vi følger Henry A. Larsens vei ut til Andholmen, veien er oppkalt etter han som ble en Kanadisk polarhelt og som ble født der ute. Dette er en fin, bilfri, grusvei å slentre langs. Noen hundre meter før Andholmen følger vi skiltet til Katedralen, Langrøsset og Linnekleppen.

Langrøsset er en av landets lengste gravrøyser, med en tydelig steinkiste mot nord. Videre kommer vi snart til det stolte sjømerket på Linnekleppen som også markerer Herføls høyeste punkt. Ute på odden i sydøst kan vi skimte den mektige jettegryta, Katedralen. Isen har jobba godt her ute, det er mange imponerende formasjonen ut mot Hvalerdypet. Fra Linnekleppen er det noen få hundre meter nordover til badeplassen i Grønnbauen. Enten her eller ved Kaffebukta litt lengre nord er det passende med en dukkert og litt avslappet tid utstrakt i sola. Før vi er tilbake ved havna tar vi en snartur oppom Røsset, denne imponerende gravrøysa fra bronsealderen.

Planlagt avgang videre er klokka 13:55 med MS Olava. Vi har trolig god tid til å titte innom PåPosten, kanskje en kaffe og noe godt å bite i. Eller litt kraftigere kost nede på

brygga.

Fra Herføl til Søndre Sandøy - klokken 13:55

MS Olava tar oss med videre fra Herføl klokka 13:55, ti minutter seinere går vi iland ved Nedgården på Søndre Sandøy. Fra fergeleiet går vi raskt innover øya, den valgte rundturen syd på øya fører oss tilbake til Nedgården seinere på dagen. I krysset ved Løkkeberg, følger vi Sanderødveien sydover gjennom det vakre kulturlandskapet. Rett før veien går over til å bli en sti tar vi en avstikker til høyre ned mot Kasa og Gjølertangen. Her finner vi en østvendt strand, skjellsand og dermed litt myk bunn. Fra stranda og sydover har vi Gjølertangen naturreservat med sin skogbestand av barlind. Stranda ligger lunt og fint til, vi bruker litt tid her. Litt mer folksomt er det vanligvis på Stuevika hvor vi skal innom etterpå.

Tilbake igjen på stien nordover til Stuevika teltplass. Her kommer trofaste feriegjester tilbake år etter år. Stranda i vika er litt langgrunn og til tider tørrlagt, men rett nord for Batteritangen er det muligheter for de som er lei av å vasse. Fra Stuevika går vi videre gjennom skogen og kommer snart til Stuvikveien og videre til Nedgården. Café Oline er også verdt et besøk, om vi har tid før ferga kommer.

Fra Søndre til Nordre Sandøy - turen går videre kl. 17:00

Det er MF Hvalerferga II som henter oss kokka 17:00 og leverer oss på Nordre ti minutter seinere. I land på Sanne syd på Norde Sandøy følger vi veien Under Signalen, også kalt Skippergata, østover gjennom et parti med gamle staselige villaer. Veien svinger nordover ved Dalsberg, som oberstløyntnat Dahll lot bygge på slutten av 1800-tallet. Vi tar en avstikker ned mot sjøen i øst for besøke Annas lund. Anna var oberstløyntnantens barnebarn og plantet en bøkeskog i en lun forsekning. Den lille skogen er idag storvokst og har ispedd eik og barlind.

Tilbake igjen på den gamle ferdselsveien går den en sti mot vest gjennom en formasjon som kalles Bingesteinene. Dette er et område med særpregede kampesteiner, hvor det sies at Tordeskjold i sin tid gikk i skjul med 200 soldater. Vi kommer ut på Makøveien rett vest for Tresvika. Dette er en lun bukt med fin sandstrand, den er imidlertid østvedt og så seint på dagen ligger den i skygge. Vi bruker heller litt tid på å studere det vakre kulturlandskapet her som holdes i hevd ved hjelp av sauer på beite. Vakre blomsterenger og et yrende mangfold av sommerfugler. Uten dyr på beite ville ospekrattet stått tett og skygget ut mangfoldet av blomster.

Vi fortsetter den idylliske grusveien til gressletta rett vest for Makø. Har vi tid tar vi turen via Tordenskjoldbukta i nord, gjennom den storslåtte eikeskogen og tilbake til Makø. Vi har imidlertid planer om å spise litt på Makø Sommercafé og må passe tiden. Siste avgang fra Makø er klokka 19:40, i rutetabellen står det at vi må si ifra tre kvarter på forhånd*. Tilbake igjen på Skjærhalden er klokka blitt ti minutter over åtte på kvelden, en lang dag hvor vi har fått med oss mye av hva de Østre øyene har å by på. Litt lite tid enkelte steder, så vi tar nok flere turer med Hvalerfergene.

Teksten er skrevet av Stein Kr Martinsen, forfatter av boken Hvaler for landkrabber.

Les mer om de østre øyene