Hopp til hovedinnhold eller footer
Til forsiden

ØySHOPPING på Hvaler

På Hvaler finnes det flere spennende og utradisjonelle muligheter for shopping, mange av de litt utenfor allfarvei. Det vi ikke finner er de store kjedene som går igjen i kjøpesentre, men derimot alt fra loppis, husflid, kunst og dyrere kvalitetsvarer som ikke selges overalt. Vi følger Fastlandsveien sydover fra Fredrikstad og ser hva Hvaler har å by på.

STOKKEN

Før vi kommer inn på Vesterøy skjønner vi at mye dreier seg om sjø og båtliv. På Stokken finner vi Herføl Marina og Stokken Båt og Motor. Her får vi det meste til båten og et rikt utvalg av fiskeutstyr.

VESTERØY

Ødegården

Inne i Ødegårdskilen kan vi få omtrent alt vi trenger, to matvareforretninger, Havfruen Blomster, Øykroa, Havkatten fiskebutikk, post i butikk, apotek, tannlege, fotpleie, frisør, byggmester, elektriker, rørlegger, bensinstasjon, grill og pizzabaker. Men denne guiden skal fortelle mest om de litt hemmelige mulighetene for shopping, derfor reiser vi videre. Etter å ha passert bensinstasjonen tar vi til høyre opp Bratte Bakke.

Kunstveien

Når vi kommer til Hauge møter vi den gamle skolebygningen i teglstein. Her er det nå bakeriutsalg og muligheter for å kjøpe med mye godt av bakevarer og søtsaker, eller nyte det på stedet. Etter skolebygningen står valget mellom å kjøre mot Bukta til høyre eller Utgårdskilen og Papperhavn rett fram. Ute på Bukta er det båthavn med salg av drivstoff og havnekiosk. Flåtan, den oppankrede uteserveringen vil ikke være der i 2017. Nytt serveringstilbud er planlagt fra 2018.

Videre opp bakken kommer vi til det som kalles Kunstveien. Først representert ved Føinum kunstglass og keramikk, her finner vi kunsthåndverk av høy kvalitet. Nede i krysset mot Papperhavn ligger På Låven, dette er damenes butikk. Interiør og klær er vel passende stikkord, og dette er kvalitet. Varene er valgt ut med omhu og klærne er merkevarer som ikke finnes i de store kjedene. Et stykke ned mot Utgårdskilen finner vi Galleri Svalgangen med akvareller og pasteller av den lokale kunstneren Arild Ådnem. Mot Papperhavn kommer vi snart til Flyndre Flat med Elisabet Nordang sine produkter i keramikk med maritimt tilsnitt, og arbeider av gjestende kunstnere.

Rolf Sørensen

Vi tar Vauerveien ut til Papperhavn for å besøke den legendariske naturfotografen Rolf Sørensen i hans galleri like ved havna. Mange naturfotografer ønsker å være kunstnere. Men Rolf er kunstner, han har en plan og jobber målrettet med forberedelser, i felt og med å framstille det endelige kunstverket. Ikke alt er gjort i digitale prosesser, han har videreført en eldgammel metode med gummitrykk. Tidskrevende prosess, men resultatet blir annerledes og tiltalende. I galleriet er det mulig å få kjøpt bilder i farger, svart/hvitt og gummitrykk, samt et utvalg med postkort og bøker.

Utgårdskilen

Fra Kunstveien tar Utgårdsveien oss videre til Utgårdskilen og Østlandets største fiskerhavn med mottak av fisk og skalldyr. I Fjordkroken kan vi kjøpe med oss fersk sjømat, eller nyte den på stedet med godt drikke til. Spør etter Hvaler-reka, nystekte fiskekaker eller den nydelig krepsehalesalaten.

Lengre ut i havna har Egersund Trål overtatt trålservicen i fiskerhavna, og også åpnet en butikk som er tilgjengelig for alle hele året. Her finner vi mye båtfolk eller en fisker trenger, om du er proff eller amatør. Oljehyre, redningsutstyr, flytedresser, ullsokker, sydvest, teiner og annet fiskeutstyr. Tauverk av alle slag kan fås i metervis eller ferdig spleiset etter egne mål.

På veien tilbake tar vi en tur innom Hvaler Gjestehage, som ligger i veien som kalles Nord i Fjella. Gjestehagen tilbyr kortreiste og økologiske produkter, diverse hagepynt og utstyr, foruten kurs og veiledning.

SPJÆRØY

Kystmuseet og Brottet
Fra Utgårdskilen kjører vi tilbake til Fastlandsveien og fortsetter utover øyriket. Neste øy er kulturøya Spjærøy, her tar vi første vei til venstre mot Dypedal og parkerer ved den store P-plassen tilknyttet Kystmuseet og Brottet. På Kystmuseet kan vi lære om livsvilkårene her ute, om kombinasjonen mellom fiske, jordbruk, losvirksomhet, sjøfart og steinindustri som tilsammen gjorde det mulig å ha et godt liv. Dette er et levende museum, hvor aktiviteter for barna er noe det fokuseres på.

I Brottet Amfi, en imponerende scene etablert i et autentisk steinbrudd, settes det opp en barne- og en familieforestilling hver sommer, i tillegg til konserter.

Sand

Videre over Spjærøys høyfjell tar vi veien ned til Sand. Vi kommer til Sand Marina og spisestedet Veldig Sulten hvor det serveres god mat og drikke. Videre inne i bukta ligger Hvaler camping.

ASMALØY

Etter en lengre forelesning om drueplanter og eksotiske trær med latinske navn, kanskje har vi en drueplante eller fler med oss i bagasjerommet, er vi tilbake på Fastlandsveien og kjører brua over til Asmaløy. På Asmaløy er det marina og matforretning på Rød. På Brattestø er det også marina og Havnekiosk med enkel servering. Men nå er det litt mer avansert shopping som gjelder, så vi haster ned i Hvalertunnellen, under Løperen og opp igjen på Kirkøy.

KIRKØY

Kirkøy er en ganske stor øy, egentlig burde vi parkert ved kirken og syklet litt rundt på øya. Det er mye spennende rundt omkring, blant annet gårdsutsalg. Egg fra frittgående høner og litt forskjellig av markens grøde. Ofte selges dette fra ubetjente boder, hvor vi selv plukker det vi vil ha, teller opp og legger betalingen i et skrin.

Kofoedbryggeriet
 
Er det fredag og vi trenger noe godt å drikke til helga, svinger vi inn Vestre veien mot Bølingshavn. Etter noen få meter ser vi skiltet som peker inn på tunet hvor Kofoedbryggeriet holder hus. Utsalget er kun åpent fredager, de har tre sorter øl levert på 2 eller 0,33 liters flasker. Og det står Hvaler på etiketten. Odd Børresen var i sin tid som lystseiler opptatt av at man skulle kunne gå iland langs kysten, kjøpe en flaske øl og se på etiketten hvor man var. Vi svinger tilbake igjen og kjører videre mot Skjærhalden til vi er ved Hvaler kirke. Her følger vi Svanekilveien til ende, og videre til høyre og Edveien nordover.

Romberg Handel

Noen hundre meter videre utover Edveien kjører vi inn Ødegårdsbakkene til Romberg Handel. Der hvor Edholmen så vidt henger sammen med Kirkøy ligger den gamle dampskipsbrygga på Ed ut mot Singlefjorden og Sekken i øst. Når rutebåten kom ble det liv på brygga, og det ble liv på landhandelen noen hundre meter inne på Kirkøy.

Ed landhandel eller Romberg Handel har drevet landhandleri fra det samme lokalet siden 1937. Eksteriør og interiør er gammelt og autentisk fra den tid, bortsett fra en ganske ny handledisk med rullebånd. Jan Romberg holder fortsatt åpent hele året, med unntak av ett par uker etter at sommersesongen er over. Kundegrunnlaget er nok litt i minste laget, men med en storkiosk i Strandveien på Skjærhalden i tillegg går det rundt. Dette er levende kulturhistorie og det er å håpe at de som holder til i området og andre som farter forbi, benytter butikken slik at den fortsatt vil være i drift.

Låvesalg - Antik

Tilbake i enden av Svanekilveien, om vi i stedet for Edveien følger Botneveien til venstre, svinger gjennom tunet på Svanekil kommer vi snart til skiltet som forteller at her er det salg av antikviteter på låven.

En gammel låve med låvesvaler og belgiske antikviteter. Innehaveren har pakket ut vinterens fangst fra europeiske markeder med sitt utgangspunkt i Belgia og plassert det rundt omkring i låven og fjøset på gården sin. Gamle seter og konduktørvesker i skinn fra franske sporvogner. Frisørstoler, kofferter av alle slag, gamle leiker og alt mulig en kreativ og leken sjel kan ha lyst på, men egentlig ikke bør komme hjem med om en ikke har et hus aleine eller en tvillingsjel som samboer. Eller om du ikke har, hva med en jesusfigur i gips med en gammel mobiltelefon i hånda?

Gamle møbler av alle slag, krukker og kar i zink og andre materialer. Seildukene som er spent opp over antikvitetene er ment å ta imot det låvesvalene slipper ned mens de flyr ut og inn med mat til ungene som sitter i reirene høyt oppunder låvetaket.

Botne gartneri
Videre innover Botneveien kommer vi til Botne gartneri. Et ganske tradisjonelt gartneri, men de har et godt utvalg av grønsaksplanter og 13 sorter tomatplanter. Et romslig og flott gartneri med godt utvalg.

Storesand

Tilbake igjen etter utfarten nordover Svanekilveien, svinger vi utover mot Skjærhalden, men vi tar først en liten avstikker ned den smale grusveien til Storesand. Storesand er en av Østfolds fineste strender med bilfri campingplass og uteservering. Et forfriskende bad og en enkel lunsj kan passe før vi tar en tur nedom Skjærhalden

Fargekolonien

Vi må jo nedom Skjærhalden når det er shopping som er planen, men vi gjør en liten avstikker før vi er helt framme. Med Rådhuset på høyre hånd svinger vi til venstre inn Kjølholtveien og finner fram til Fargekolonien innerst i Uthogget. Marianne Nilsen er daglig leder av Fargekolonien Galleri Garage, hennes uttrykksformer er masker, grafikk, langsomme malerier og utstallasjoner. Forvirret, ja vi må nok bare innom for å se hva dette er. I garasjen har hun også forskjellige gjestende kunstnere fra år til år. Bjørn Bader Johansen, er vakt i garasjen og forteller om sitt ett år lange prosjekt ute på Herføl, Herføl fire årstider. Det har resultert i en imponerende serie med oljemalerier.

Skjærhalden

Skjærhalden er som sentrum i en småby, sommerstid yrer det av liv her og det er mange forretninger med forskjellig utvalg. Nasjonalparksenter, spisesteder, vinmonopol, matforretninger, klær og interiør. Og som ellers på Hvaler er de vanlige kjedene fraværende, og dermed kan vi finne et utvalg som er annerledes.

De østre øyer

Fra Skjærhalden er det fergeforbindelse ut til de Østre øyer. På Herføl, Nedgården på Søndre Sandøy og Makø på Nordre Sandøy er det spisesteder og butikker som selger kunsthåndverk og litt forskjellig. Se mer informasjon under Øyhopping.