Asmaløy
På Asmaløy finnes et usedvanlig vakkert kystlandskap, et rikt fugleliv, sjeldne planter og gode turmuligheter.
Titter vi litt mot nord på broa over Asmalsundet ser vi Knatten, det gamle hjemmet til Johan og Annemarta Borgen.
Rett fram ser vi den nye bygningen på Rød som i første etasje har en større kolonialforretning. Området ved Rød har blitt et av Hvalers største lokalsamfunn med ungdomsskole og kulturhus.
Helt i syd ser vi Pikesten fyrlykt og Brattestø havn med de karakteristiske furutrærne i bakkant. Ute på Brattestø er det en sommerbutikk, servering og marina.
På østsiden av øya ligger Skipstadsand, det gamle fergeleie, som nå er loshavn. Før Hvalertunnelen ble åpnet var dette en travel havn med reisende ut til Korshavn på Kirkøy.
Helt i syd ligger den lune Vikerhavna, noen få fiskeskøyter og en hel del fritidsbåter har sin havn her. Hele vestsiden av Asmaløy er et fint turområde med merkede Kyststier fra Åsebu i nord helt ned til Vikerhavn i syd.
Fugler, blomster og insekter
Asmaløy har et rikt biologisk mangfold, noe ikke minst innrapporterte observasjoner av fugl viser. Særlig under trekket er det mange sjeldne observasjoner, vinterstid er endatil havørn og kongeørn tidvis på besøk.
Orkidéer trives her på Asmaløy, i mai blomstrer den vakre dyprøde vårmarihand i tusentalls på gammel beitemark ved Huser. Litt seinere viser nattfiolen seg, den mystiske planten som dufter best om natten fordi den helst lar seg pollinere av nattinsekter. Den lille uanselige, bleke men godt duftende, orkidéen honningblom finnes i Norge kun her på Asmaløy.
Med en rik blomsterflora følger ofte en rik fauna av insekter. Ulike sommerfuglarter i hundretalls er observert her, blandt andre de vakre bloddråpesvermerne.
Innenfor Nasjonalparkens grenser er det igangsatt skjøtselstiltak ved hjelp av beiting og lyngbrenning for å holde uønsket vegetasjon nede. En bivirkning av dette er at vi tidvis må konkurrere om de beste badeplassene med tildels ganske store husdyr.
Teksten er skrevet av Stein Kr Martinsen, forfatter av boken Hvaler for landkrabber.