Nordre Sandøy
Den nordre av Sandøyene er litt mindre enn den søndre. Ved fergeanløpet i nord finner vi Makø sommercafé som de siste årene har blitt svært populær. Dette er et annerledes sted på mange måter.
Den nordre av Sandøyene er litt mindre enn den søndre. Høyeste punktet er Signalen, 58 moh, rett nord for brygga i syd. Navnet indikerer at den har hatt en viktig strategisk betydning som varslingsanlegg i tidligere tider med ufred. På Nordre Sandøy er det kun noen få fastboende og store deler av øya er uten hytter. Turismens spede begynnelse her på Hvaler fant sted på de to Sandøyene ut mot Gravningsundet. Det ligger fortsatt noen staselige sommervillaer her, ikke minst langs Under Signalen, eller Skippergata, som veien østover fra fergeanløpet i syd ofte kalles.
Makø
Ved fergeanløpet i nord finner vi Makø sommercafé som de siste årene har blitt svært populær. Dette er et annerledes sted på mange måter. Tore og Lene Amarius har skapt en idyll inspirert av buddhistisk kultur, noe som gjenspeiles i interiør og rolig, behagelig bakgrunnsmusikk. Ungene kan drive utendørs med ulike aktiviteter og studere husdyr av alle slag. Vi voksne får god tid til god mat og drikke. Her blir vi mette for en rimelig penge. Et besøk på Makø er verdt hele øyhoppinga.
Sydover til Sanne
Etter frokost eller lunsj på Makø går vi nordover gjennom den vakre eikeskogen til Tordenskjoldbukta. Her søkte Tordenskjold med sin flåte skjul for svenske speidere på andre siden av Sekken. I dag en populær havn for en mer fredelig fritidsflåte.
Deretter setter vi sydover og følger den idylliske grusveien gjennom et vekslende landskap med skog og beitemark. Det er igjen mye dyr på beite, noe som er avgjørende for å opprettholde de mange vakre blomsterengene på øya.
Midt på øya mot øst finner vi den lune Tresvika, populært for båtfolket, men også lett tilgjengelig som badeplass for oss som kommer landeveien. Etter Tresvika kan vi velge den gamle veien som går øst for hovedveien. Fra denne kan vi ta en avstikker til Annas lund, en plantet bøkeskog i et lunt skar ned mot sjøen. Bestefaren til Anna, oberstløytnant Dahll, hadde en sommervilla ut mot Gravningssundet litt lengre syd. Siste partiet til fergeanløpet går vi mellom de gamle ærverdige sommervillaene bygd for samfunnets aller mest privilegerte her ute for mer en hundre år tilbake.
Teksten er skrevet av Stein Kr Martinsen, forfatter av boken Hvaler for landkrabber.