Søndre Sandøy
Søndre Sandøy ligger nordøst for Herføl og med det smale Gravningsundet som skille mot Nordre Sandøy. Her finnes nydelige sandstrender, gode sykkelveier og rikt planteliv (hele 540 forskjellige planter er registrert!) Gravningsundet er en idyllisk skjærgårdsperle mellom de to øyene. Ved Nedgården finner du både en hyggelig kafe og Stuevika er et flott sted for deg som har telt.
Søndre Sandøy ligger nordøst for Herføl og med det smale Gravningsundet som skille mot Nordre Sandøy. Mot øst er det kun det smale og tidvis værharde havområdet, Sekken, som skiller øya fra Bohuslän og det svenske fastlandet. Øya er den største av de østre øyene, med Svarteberget 50 moh som sitt høyeste punkt. Søndre Sandøy har to fergeanløp, Nedgården i vest og Gravningsund ved Buvika i nordøst. Mellom disse anløpsstedene er det en fin grusvei, men også stier som kan ta deg til flere strender ut mot Sekken i øst. Øya byr ellers på dype skoger med tildels ulendt terreng og klover. Men også vakkert kulturlandskap med frodige blomsterenger.
Gjennom århundrene har det vært flere rike, men kortvarige perioder med aktivt sildefiske. Fram til ca år 1900 var det noen tiår hvor fiske og salting av sild skapte stor aktivitet, ikke minst i Gravningsundet. Her ser vi fortsatt idag de store røde bygningene med tilhørende bryggeanlegg på begge sider av sundet. På Skjærhalden ligger restauranten Første Reis i et opprinnelig sildesalteri, som i sin tid ble flyttet fra Børsholmen nord for Herføl.
Nedgården
På Nedgården finner du Café Oline med pub, spisested og underholdning gjennom sommeren. Fra fergeanløpet på Nedgården går veien for mange direkte til Café Oline, et populært sted som er svært viktig for at Nedgården skal være et levende, om enn lite, sentrum på øya.
Den røde Hjertestien
På utkikk etter en fin strand? Fra Gravningssund fergeanløp følger vi Hjertestien over øya mot syd til Gjøkvika. Stranda ligger lunt til mot vind, bølger og båttrafikk. Vi kan velge mellom stranda eller det glatte, bølgende svaberget i syd. Bergformasjoner perfekt tilpasset enhver kroppsfasong.
Som en kuriositet kan vi besøke Grøtvika rundt odden i syd. Dette er ingen idyll, men et nedlagt steinbrudd hvor gneisen til fasadeutsmykningen av Oslo Rådhus ble tatt ut.
Hjertestien går videre i et ganske kupert skogsterreng, med en del avstikkere ut til hovedveien vestover mot Nedgården.
Den grønne Kløverstien
Kløverstien følger et lettere terreng enn Hjertestien. Fra Nedgården går vi østover til krysset ved Løkkeberg. Herfra kan vi gå rett østover mot Stuevika eller en rundtur gjennom det vakre kulturlandskapet i syd. En avstikker kan gjøres mot Rødsbrygga, oppe på fjellet i bakkant ligger en stor og fin bronsealderrøys. Den er intakt og minner om røysa på Herføl, men den er betydelig mindre, om lag 15 meter i diameter. Røysa har i alle år fungert som landemerke for sjøfarende. Vi kan også ta en avstikker til naturreservatet Gjølertangen i sydøst med sin særpregede skog av barlind. Mot nord kommer vi til Stuevika med sin plagsomt langgrunne strand.
Stuevika teltplass
På østsiden av øya ligger Stuevika teltplass, drevet av Oslofjordens Friluftsråd. Her bor vi på stranda, det er ingen støy fra trafikk eller utagerende natteliv. Og vi slipper å bli vekket tidlig morgen av rullende kofferter på brostein. Ingen masete kelnere, vi lager maten selv, eller tar turen over til Café Oline på Nedgården. Barna er trygge på en langgrunn strand. Dette er plassen for de som er lei den masete sydenferien, men fortsatt ønsker sol og badeferie.
Teksten er skrevet av Stein Kr Martinsen, forfatter av boken Hvaler for landkrabber.